#ΣανΣήμερα

Νίνο Ρότα,39 χρόνια χωρίς τον μετρ της μουσικής του κινηματογράφου/Οι καλύτερες μελωδίες του

Ο Νίνο Ρότα (3 Δεκεμβρίου 1911 – 10 Απριλίου 1979) ήταν Ιταλός συνθέτης , πιανίστας, ηθοποιός και ακαδημαϊκός που είναι κυρίως γνωστός για την μουσική που έγραψε για τον κινηματογράφο , κυρίως για τις ταινίες του Federico Fellini και του Luchino Visconti .
Επίσης, συνέθεσε τη μουσική για δύο από τις ταινίες του Σαίξπηρ του Φράνκο Ζεφιρέλι και για τις δύο πρώτες ταινίες του »Νονού»της τριλογίας του Francis Ford Coppola .Για το 2ο μέρος του Νονού ( Godfather ΙΙ 1974)έλαβε και το βραβείο Όσκαρ καλύτερης μουσικης επένδυσης.

Ο Νίνο Ρότα γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου στο Μιλάνο
Σπούδασε στο ωδείο της πόλης, ως παιδί – θαύμα, καθώς προτού καν συμπληρώσει τα 15 του χρόνια είχε συνθέσει μία όπερα κι ένα ορατόριο. Με προτροπή του διάσημου διευθυντή ορχήστρας Αρτούρο Τοσκανίνι ο νεαρός Ρότα συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ.

Κατά τη διάρκεια της μακράς καριέρας του, η Rota ήταν ένας εξαιρετικά παραγωγικός συνθέτης, ειδικά στην μουσική για τον κινηματογράφο.
Έγραψε την μουσική για πάνω από 150 ιταλικές και διεθνείς παραγωγές από τη δεκαετία του 1930 μέχρι το θάνατό του το 1979 – κατά μέσο όρο τρεις κάθε χρόνο για μια περίοδο 46 ετών, και στην πιο παραγωγική περίοδο από τα τέλη της δεκαετίας του ’40 έως τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έγραψε την μουσική έως και για δέκα ταινίες κάθε χρόνο.
Παράλληλα με αυτό το μεγάλο έργο για τον κινηματογράφο, συνέθεσε δέκα όπερες , πέντε μπαλέτα και δεκάδες άλλα ορχηστρικά και χορωδιακά θέματα .
Έχει επίσης συνθέσει τη μουσική για πολλές θεατρικές παραγωγές από τους Visconti, Zeffirelli και Eduardo De Filippo καθώς και ειχε μια μακρά σταδιοδρομία στην διδασκαλία στο Liceo Musicale στο Μπάρι της Ιταλίας, όπου ήταν διευθυντής για σχεδόν 30 χρόνια.

Ο ίδιος έχει πει:‘Όταν δημιουργώ στο πιάνο, τείνω να αισθάνομαι ευτυχισμένος αλλά – το αιώνιο δίλημμα – πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι εν μέσω της δυστυχίας των άλλων; Θα έκανα ό, τι μπορούσα για να δώσω σε όλους μια στιγμή ευτυχίας. Aυτή βρίσκεται στην καρδιά της μουσικής μου «.

Την πρώτη μουσική για ταινία έγραψε το 1933 για το Treno Popolare του Ραφαέλο Ματεράτσο. Μετά από περίπου 20 χρόνια γνώρισε τον Φεντερίκο Φελίνι και από εκεί ξεκινάει μια συνεργασία που κράτησε για περίπου 30 χρόνια. Έγραψε μουσική για ταινίες όπως το «Λα Στράντα», το Γλυκιά ζωή» , το «8 1/2», το «Βατερλώ» , το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» και για τον «Νονό».

Παρακάτω μερικά από τα καλύτερα μουσικά του θέματα από τις ταινίες:

La Strada / The Road (1954) σε σκηνοθεσία Federico Fellini. Είναι η Τρίτη ταινία που συναντιούνται οι δύο μαέστροι. Είχαν προηγηθεί: Lo sceicco bianco / The White Sheik (1952) και οι περίφημοι Vitelloni (1953).

 

La Dolce Vita (1960) σε σκηνοθεσία Federico Fellini.

 

8½ (1963) σε σκηνοθεσία Federico Fellini. Η παντοτινή παρασέλα…

Romeo and Juliet (1968) σε σκηνοθεσία Franco Zeffirelli. Tο μουσικό θέμα της είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα στην ιστορία του κινηματογράφου

 

The Godfather (1972) σε σκηνοθεσία Francis Ford Coppola

Το Όσκαρ Μουσικής για τον Νίνο Ρότα έρχεται με το δεύτερο μέρος του «Νονού», The Godfather Part II (1974) σε σκηνοθεσία Francis Ford Coppola

O Νίνο Ρότα πέθανε από στεφανιαία θρόμβωση στη Ρώμη σε ηλικία 67 ετών.

Πηγές:wikipedia.org,ogdoo.gr,sansimera.gr

Επιμέλεια-Προσαρμογή:Όλγα Χαλυβοπούλου